Απόστολος Γκουτζίνης

Εταίρος, Υπεύθυνος της Διεύθυνσης Capital Markets στην Ευρώπη, Shearman & Sterling (London) LLP

 

Ο Απόστολος Γκουτζίνης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1975. Είναι εταίρος (partner) στη Shearman & Sterling από το 2011 και ηγείται της διεύθυνσης Capital Markets στα 6 γραφεία της Shearman & Sterling στην Ευρώπη. Η έδρα του είναι στο 

Λονδίνο. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Ph.D), απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard (LL.M.) και αριστούχος της  Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θες/νίκης.

Ο Απόστολος ήταν υπότροφος ΙΚΥ στον κλαδο του τραπεζικού δικαίου στα έτη  1999-2003 και υπότροφος Fulbright στα έτη 2004-2005.  Ξεκίνησε τη καριέρα του ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και, στη  συνέχεια, μεταπήδησε στη μάχιμη δικηγορία, πρώτα στο γραφείο της Shearman & Sterling στη Νέα Υόρκη και, στη συνέχεια, στο Λονδίνο. 

Ο Απόστολος έχει εκπροσωπήσει τους εκδότες ή της τράπεζες σε μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις όλων των εποχών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε μοχλευμένες εξαγορές (leveraged buyouts), εισαγωγές στο χρηματιστήριο (IPOs), ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, αναχρηματοδοτήσεις, project finance, συγχωνεύσεις και εξαγορές, διαχείριση πιστωτικών τίτλων (liability management) και πολλές άλλες συναλλαγές στο χώρο της διεθνούς  κεφαλαιαγοράς. 

Από το 2005, ο Απόστολος έχει εκπροσωπήσει τους εκδότες ή τις τράπεζες σε όλες  σχεδόν τις μεγάλες εκδόσεις μετοχών και ομολόγων Ελληνικών εταιριών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των κάτωθι εταιριών ΔΕΗ Α.Ε., Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank Ergasias, Εθνική Τράπεζα της  Ελλάδος, Aegean Airlines, Τιτάνας Α.Ε., Motor Oil, Intralot, ΦΑΓΕ, Yioula Glassworks, TIM Hellas, Wind Hellas, Frigoglass S.A., Pangea Real Estate, και  πολλές άλλες. 

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες μελέτες και βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Το τελευταίο του βιβλίο, Law and Practice of Liability Management in International Capital Markets, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο του πανεπιστημίου του Cambridge. 

Είναι επισκέπτης καθηγητής σε πολυάριθμα ινστιτούτα και πανεπιστήμια στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες.