Φαίη Ορφανού

Δικηγόρος, Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας & Επιχειρηματικής Αξιοποίησης Έρευνας

 

Η Φαίη Ορφανού είναι Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας & Επιχειρηματικής Αξιοποίησης Έρευνας, ως ειδική Συνεργάτης της Grant Thornton Greece, έχοντας συνεργασθεί τα προηγούμενα έτη με ΑΕΙ της χώρας. Είναι στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) για θέματα μεταφοράς τεχνολογίας & κοινωνικής καινοτομίας.
Η Φαίη Ορφανού είναι ιδρύτρια εταίρος της κοινωνικής επιχείρησης αέλια για την επαγγελματική ενδυνάμωση (career empowerment), με δράσεις εκπαιδευτικές, συμβουλευτικές, δράσεις δικτύωσης (βλ. πρόγραμμα ΕΠΙΝΗΣΙΑ Ηώς). Επιπλέον, είναι μέντορας νέων επαγγελματιών αλλά και νεοφυών επιχειρήσεων start ups (στο πλαίσιο θερμοκοιτίδων, επιταχυντών και συνεργατικών χώρων όπως το Orange Grove, το Impact Hub αλλά και προγραμμάτων ΑΕΙ).
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος LLM στο ιδιωτικό δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης J-V Goethe Universitaet Frankfurt και κάτοχος LLM in Banking and Finance Law από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College London).
Επί 12 έτη ήταν Δικηγόρος-Νομικός Σύμβουλος συνεργαζόμενη με δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, με δραστηριοποίηση στο πεδίο του εμπορικού δικαίου, του εταιρικού δικαίου, του διοικητικού δικαίου για τη ρύθμιση οικονομικών δραστηριοτήτων και του δικαίου της κεφαλαιαγοράς.
Από το 2009 και μέχρι το 2012 θήτευσε ως Ειδική Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων του Υπουργείου Παιδείας με την ευθύνη σχεδιασμού χρηματοδοτούμενων έργων ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση, την έρευνα, τη νεανική απασχόληση και στη δια βίου μάθηση.
Μιλάει άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, αρκετά καλά Ιταλικά και έχει βασικές γνώσεις Πορτογαλικών, Τουρκικών και Ρωσικών.